Waarschijnlijk is je huis veruit de grootste investering die je ooit in je leven zult doen. Zelden geef je zoveel geld in een keer uit als wanneer je een woning koopt. Omdat je woning je meest kostbare bezit is, is het belangrijk om deze goed te verzekeren. Veel mensen weten niet precies wat de mogelijkheden zijn wanneer het gaat over een woonverzekering. Daardoor ontstaat het risico dat zij hun woning onderverzekeren. Daarmee bedoelen we dat het misschien lijkt alsof de woning goed verzekerd is, maar wanneer er schade ontstaat, blijkt dat de verzekering veel minder dekt dan je had gedacht. In dat geval heb je een probleem want nu draai jij op voor de kosten. Zorg er daarom voor dat je woning goed verzekerd is zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Wij laten je zien hoe je tot een goede woonverzekering komt. 

 

Je huis optimaal verzekeren 

Een verzekering is in het leven geroepen om te zorgen dat je niet onverwacht voor grote kosten komt te staan. Met een verzekering betaal je iedere maand een lage premie en omdat je dit met heel veel andere mensen doet, worden de kosten voor het herstellen van schade aan je spullen of je huis door een heel grote groep mensen gedragen. Dat zorgt ervoor dat schadeherstel voor iedereen veel betaalbaarder wordt. Als we het over woonverzekeringen hebben, maken we doorgaans onderscheid tussen twee soorten verzekeringen: de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Wat jij nodig hebt, hangt af van je woonsituatie. Wij zullen de mogelijkheden voor je bespreken. 

 

De opstalverzekering voor jouw woning 

De eerste verzekering die interessant voor je kan zijn, is de opstalverzekering. Met een opstalverzekering voor je huis verzeker je je woning zelf. Je verzekeraar maakt namelijk onderscheid tussen de spullen die in je huis staan en de woning zelf. Het komt namelijk vaak voor dat deze twee verschillende eigenaren hebben, bijvoorbeeld in het geval van een huurhuis, en dus moet je een aparte verzekering voor beide afsluiten. Een opstalverzekering komt in een aantal varianten, je kunt kiezen voor een basisverzekering, maar wanneer je geen enkel risico wilt nemen, kun je ook kiezen voor de all-riskverzekering. Goed om te weten is dat de opstalverzekering ook dekking biedt voor schade die ontstaan is doordat je je huis via Airbnb hebt  verhuurd. Heb je een duurzame woning met zonnepanelen? Ook dan is een opstalverzekering een must omdat deze ook de schade aan jouw zonnepanelen en / of laadpaal dekt. 

 

De inboedelverzekering voor jouw spullen 

Een woning voelt pas als een thuis wanneer je jouw spullen erin kunt zetten. Het lijkt misschien alsof jouw spullen niet veel waarde hebben, maar wanneer je alles in een keer zou moeten vervangen, kan dit een behoorlijke kostenpost opleveren. Neem daarom altijd een inboedelverzekering, of je nu huurt of wanneer je een woning gekocht hebt. Heb je een keer schade aan je spullen, om wat voor reden dan ook, dan kun je contact opnemen met je verzekeraar om de schade te laten uitkeren. Hoe heerlijk is dat?